Thursday, December 30, 2010

Roti Sosej Black Pepper

yummmyyyyy laggiii...hehehe.....kali ni emy try buat roti sosej black pepper plak ;-) slalunye emy mmg akan beli roti gini kalau gi bakery memana....skang dh bleh buat sendiri! saya sgt sukaaa!! huhuhu :-p

well, mcm biasa, masukkan sume bahan2 yg emy tulis ni ikut turutan ke dlm breadmaker tuh okeh....120 ml susu segar.....50 gm telur ( emy guna sebiji telur gred A ).....300 gm tepung roti.....1 sudu kecik garam.....3 sudu besar gula.....60 gm butter.....1 sudu kecik dried yeast.....then buat setting dough...biar dia siap uli dlm 1 jam 30 minit....pastu kuarkan dr breadmaker tu, tumbuk2 sket bg ilang angin kt dlm roti tu, bulat2kan dia, susun atas dulang gittew, bagi dia rehat dlm 10 minit....utk adunan ni, emy bleh buat 12 biji...

sementara tu, amik 1 paket black pepper sausage ni (6 biji nye pack) then belah dua....so total jadik 12 la kan hehe...sebab sosej jenis gini tebal kan...bila belah 2 kira just nice la nk ltk atas roti tu nnt....kalau guna sosej yg biasa tu, xyah la belah....pastu emy rebus sampai dia masak....then kuarkan, tapis bg sosej tu kering.....

bila dough td dh abis rehat 10 minit, amik sebiji, uli2 jadik panjang mcm ular tu hehe.....dlm 30 cm la lebih kurang....pastu amik 1 slice of sausage yg dh rebus td, letak dough yg pjg tu keliling dia...mcm dlm gmbr tuh....ujung dough tu picit2 sket bagi bersambung elok2....then susun trus atas dulang pembakar...gris la dulu dulang tu kalau xnk lekat....buat sampai abis 12 pcs sosej n dough td....panaskan oven 170-180C dlm 10 minit, sementara tu, glaze atas roti sosej td dgn telur.....ni utk shiny baked effect hehe.....then masukkan tray yg dh siap td ke dlm oven n bakar.....dlm 20-25 minit....tp tgk la..kalau roti xperang lg, tmbh lg 5 minit...kalau dh perang, bleh kuarkan.... then dh sejuk sket, pipekan mayonis & sos cili kt atas sosej.....well, hasilnye mcm yg kt atas skali tu...wallaaa....hehehe....selamat mencuba ;-)

2 comments:

Hajjah Siti Noor said...

wahhhhhhhhh...bertambah maju lagi idea2 mu yer. since gajet 2011 idaman akak pun dah dpt.nasib ler mu kata ada kat Tesco.insyaallah akan cuba.akak tak tahu guna BM tu akak tanya nnt ok

reza nani said...

hehe...tumpang bm babah ni kak n...umah den sendiri belum ada lg....tp istana hinggap tu xperlula pape gajet sgt...since masak2 pun slalu kt umah babah...hehehe...

wokeh, pape akak nk tanye nnt, tanye jek...insyaallah leh share2 idea eks ;-)