Friday, September 3, 2010

Thursday, September 2, 2010

Puding Karamel

aritu ada permintaan dari encik ayang....encik ayang nk puding karamel ni utk bwk blk ktn mkn2....so pas beli brg2, emy pun jadik 'flash' jap....huhu...laju giler bancuh adunan....
memula panaskan 1/2 cawan gula....
kacau2...
kacau lagi...biar dia melted....
then bila dh melted abis, masukkan 1/2 cawan air plak...tp ati2....bila masukkan air ni, gula td akan jadik keras on the spot....tp bukanla keras sgt2...then u all kena kacau lg dan lg bg gula ni lembut & larut dlm air, sampaila jadik comey mcm dlm gmbr tu....hehehe
pastu, baru gi bancuh adunan kastard...memula pukul 1/2 cawan gula dgn 4 biji telur sampai kembang.....
then masukkan 1 tin susu cair....
1 sudu teh esen vanilla....3 sudu besar tepung kastard....lastly, 1/2 cawan air....pukul lg sampai sebati & larut....
bila dh siap, amik air gula td, masukkan dlm bekas2 comey gittew....hehe....yg ni buat khas utk encik hubby supaya senang nk bawak travel....ala..bekas dadih yg comey2 tu....kalau u all nk buat dlm bekas lain, silakan.....
then amik adunan kastard td, tapiskan elok2, & masukkan dlm bekas yg dh siap isi air gula td perlahan2.....
masukkan dlm pengukus yg dh dipanaskan....kukus dlm 20 minit....adunan gini dpt buat dlm 10 bekas2 comey ittew....

cerita di sebalik cerita : huhuhu.....sebenanye memula emy buat 30 minit....then airnye pulak mendidih xhengat...api besar giler..konon2 nk cepat...last2 karamelku jadik rupa mcm telur dadar hahaha.....xcomey langsung....rasa dia pun kurang sedap....tp sbb xde ms nk alter, dgn ati yg teramatla berat, bg la jugak encik hubby bawak blk ktn...sowweee ayang....well, bila encik hubby dh blk, emy try plak lebihan adunan td masuk dlm pengukus dgn api yg sederhana, then kukus 20 minit jek...alhamdulillah, baru cantik rupenye ittew...huhu....cian encik hubby xdpt bwk blk yg comey nih...pengajarannye, kalau buat puding ni, jgn nk cpt je ek...hehe...buat slow2....barula dpt rupa yg cantik mcm gmbr yg kt atas skali tu :-p

to dearest ayang, nnt emy buat elok2 blk utk ayang yer ;-) muahhsss....

T Shirt Hard Rock Penang


aritu dpt gift tshirt ni....tp xsempat2 lg nk pakai....utk adik pun ada tau...hehehe....nnt bila kami dh posing2, kami up kt sini yer atuk...opah....hehehe :-p toceh2....

Cik Gegirl


kucing ayahanda yg suka bangunkan org tgh2 mlm sebab nk bukakkan pintu utk dia kuar masuk....huh! hahaha

Kopiah Raya



hehe...mama gatal2 tangan tekan keyboard beli kopiah ni kt sini http://mycraftcollection.blogspot.com/ huhu....

Baju Melayu Miniature


bak kata ezni aritu, baju melayu miniature....hehehe....well, tetiba mama terjumpa plak baju melayu utk new born ni....trus sambar...tp frust sket sbb color xde choice..tinggal sehelai itu aje...allaaa......hehe...xpela...will match it dgn abang nye baju... ;-) mama beli kt sini http://mybargainzshop.blogspot.com

EBM



baru nk blaja2 buat stok ebm....risau sgt2 sebenanye....hopefully semuanya dipermudahkan...amin....