Thursday, December 30, 2010

Roti Paun & Cheese Topping

aritu babah beli breadmaker.....selepas bersusah payah nk try buat roti & uli dgn tgn 2-3 jam....huhuhu....tadaaaa....ni 1st trial buat roti guna breadmaker tuh...alhamdulillah...jadikkk....!!! haha....sodaaapppp....gebu gittew :-p

so, bahan2nye....1/2 cawan air, 1 biji telur gred A, 300 gm tepung roti, 80 gm caster sugar, 20 gm tepung susu, 1 sudu kecik instant dried yis, 1/2 sudu kecik bread softener, 1/4 sudu kecik bread improver - bahan2 ni sume masukkan aje kt dlm breadmaker tu ikut susunan yg terdahulu emy sebut tu yer....pastu on kn breadmaker & pilih setting utk dough....pas dlm 5 minit gitu, masukkan 1 sudu besar butter, xpayah off breadmaker tu, bukak je tutup dia sat, then masukkan butter tu, tutup balik....biar dia uli...kalau ikut breadmaker yg babah nye ni, dia uli 1 jam 30 minit....pas dh abis uli, keluarkan dari breadmaker, bulat2kan dia sesedap rasa, hehe...letak sat atas dulang besar biar dia kembang sket..dlm 10minit je ni....sambil tu sapukan loyang bulat 9 inci dgn butter....pas 10 minit, amik balik doh bulat2 td, uli2 sket sambil bulatkan cantik2 then susun dlm loyang tu sesedap rasa gak... ;-) dh siap susun sume, biar dia 'tido' sampai dia kembang sekali ganda....tgk gmbr tu yer....hehe...

aa inila rupanye bila dia dh kembang sekali ganda.....

then emy taburkan dgn cheddar cheese....pastu masukkan dlm oven yg dh dipanaskan dlm 10 minit earlier okay.....api dlm 170-180C, masak dlm 20-25 minit....tgk2 la...jgn sampai hangus...hehehe

tadaaa....dh siap...hehe...o yer, sapukan butter kt atas roti time panas2 tuh...nnt butter tu melted, roti u all jadi berkilat shiny2 gittew hehe ;-)

inila hasilnye... ;-)

aa gebu2 gittew kt dlm dia okeh....hehehe :-p rasa dia pun sgt sedap :-p

inila breadmaker yg ayahanda beli aritu....babah mmg suka mkn roti....so now dh ada breadmaker, blehla kami sekeluarga buat roti ari2 hehehe :-p

5 comments:

::ayn:: said...

boleh lah along buat roti untuk ayin sekali ! :DD

reza nani said...

boleh....ayin nk mai bila...? hehe :-D

norulaina said...

mcm best je breadmaker tu... nk tiru beli bole k.emi? hihi.. br 1st time tgk benda alah nie... teruks kan.. :p

Hajjah Siti Noor said...

emy..sejam lebih ker dia uli..blh tahan gak lama ehh

reza nani said...

aina....buleh aje...senang sket nk uli2 roti...xdela lenguh tgn....roti pun gebu2 gittew...hehe

kak n....a'a dgn bm tu pun, dia uli sejam setgh...pas letak bhn2 kt dlm bm, akak tekan jek setting utk dough, pehtu biar jek dia uli sampai abis timer...nnt dia ada alert bunyi bila dh abis....