Tuesday, June 29, 2010

Saturday, June 26, 2010

Custard Cream Puff

okies.... hari ni emy dedicatedkan post ni khas utk kak n....hehe....kak n teringin nk mamam2 cream puff....so, here we goOOOoo....
memula, masukkan 250gm air.....pehtu, 100gm butter.....then 1/2 sudu kecik garam....ke dalam periuk..... panaskan atas dapur sampai mendidih.....
pehtu masukkan 75gm tepung gandum....75gm tepung high protein.....kat dalam periuk tadi, kacau2 sampai sebati & kental, angkat dari dapur.....
aaa...ginila rupanye ye.....
then masukkan 4bijik telur ke dalam adunan tepung tadi satu persatu....
tp kdg2 emy masukkan aje trus empat2 bijik tu huhu....then mix aje.....cikgu ajar pakai whisk mixer....tp kdg2 emy belasah jugak pakai mixer biasa utk adunan kek tu haha....alhamdulillah jadik jugak....
aa gini pulak rupa adunan puff yg dh siap okies....pehtu ketepikan jap....
kita buat adunan kastard plak...sebab kastard ni nnt kena sejukkan dulu before dipump ke dalam puff....so, memula, masukkan 450ml susu segar kt dalam periuk.....pastu 150ml whipping cream.....then panaskan atas dapur....tp jgn sampai mendidih okies.....takat dh panas je, pastu dah....
then amik 50gm tepung kastard.....80gm gula.....campur dlm 1 bekas...gaul biar sebati.....
pastu tuangkan adunan tepung n gula tu ke dalam susu panas tadi.....kacau dgn whisk okies.....api biar sederhana.....senang nk control....then kacau2 sampai pekat & likat....pehtu tutup api & angkat dari atas dapur tu....
inila rupanye adunan kastard yg dh siap....sejukkan.....jgn pump panas2 kt dalam puff tu tau....sifu kata, nnt puff penyek...huhu...
aa pastu barula amik balik adunan puff yg dh siap td, masukkan ke dalam piping beg....then guna nozzle bintang mcm yg kt dlm gambar tu....sizenye kalau ikut yg emy guna 11mm.....tp terpulang la....ikut aje mana yg ada....janji jgn kecik sgt, jgn besar sgt....sedang2 nye size okies.... ;-)
before nk pipe puff ni, sapukan sket butter kt atas pan tu bg puff ni xmelekat kang.....tp slalunye emy sapukan butter utk 1st time aje....then kalau nk smbg bakar guna pan yg sama, xyah sapu dh sebab pan tu dh sedia berminyak kan....camne nk pipe? err..yg ni susah nk jawab....sebab gmbrku ini tidakla bergerak.....haha....maleh nk amik video...kang org ckp beria pulak...huhuhu....anyway, try buat bulat2 mcm nk buat rossete tu...kalau rupanye ala2 jadik mcm yg emy buat ni, insyaallah menjadila nnt....hehe :-D
biasanye emy buat 9 bijik je dlm 1 pan sebab puff ni nnt nk mengembang bagai johan kan....so jaraknye biar jauh2 sket ek....panaskan oven 10 minit, 180C, then masukkan pan tu....bakar selama 20 minit....utk adunan ni, kalau size puffnye yg sedang2 tu, dlm 25++ bijik leh dapat....kalau u all buat kecik2 sket, maka dpt byk lg la kot....kalau u all buat terbesar ke, dpt kurang sketla kot....hehe....soooo....senang x? hehe....try buat skali la...kalau jadik tu, alhamdulillah...hehe...selamat mencuba... ;-)

:: Cream Puff @ RND also available for sale hehe ::

Tuesday, June 22, 2010

Ayamas Breakfast

western set : percik chicken

rice set : percik chicken

kids set : chicken rice & drummet

semenjak mama ala2 xlarat ni, sokmo ajela menggoda2 abahnye ajak mamam kt luar hehe....aritu gi mamam breakfast kt ayamas....sebab nk ke c4 beli brg2 sket....dh lama gk xmamam kt situ....anyway, xdela byk yg berubah pun menunye.....adala menu2 promo...tp kami tetap pilih menu2 yg lama gak...hehehe....

Selamat Pengantin Baru Radzuan & Hani

okies....alhamdulillah....akhirnye dpt jugak kami gi ke kenduri kawen radzuan n hani ni....hehe....nasib baik belum due tau :-p sorok2 lagi...huhu...tp ampun maaf dipinta, xdpt nk gi sobolah nogori aritu :-D ada hal yg xdpt nk dielakkan....anyway, terima kasih kerana menjemput...& semoga ikatan yg terbina berkekalan sehingga ke akhirnye....amin... ;-)

Sekali Sekala

hahaha...sekali sekala dpt jumpa sid kan...nama aje 1 opis....tp dh bp bulan agknye xjumpa....so time kenduri kendara ni la kot2 ada rezeki nk jumpa....tp kan...awatla den asik posing pegang pewut aje nih? huhu....apola....ampun yer sid....mak budak posing....ginila gayenye...hehehe :-p

Thursday, June 17, 2010

Rich Triffles :: Family Size

haha...aritu emy & kak n bersekongkol nk try resepi dari rinchann....actually rinchann nye resepi nama dia layer triffle & rich chocolate pudding....tp emy ubah sket la...huhu...jadik rich triffle...hehe....well, gmbr kt atas tu is produk akhir emy....rasanye sodaapp....tp emy xdpt nk terbalikkan mangkuk tu then xbleh jugakla nk potong2 mcm yg rinchann buat tu....adunannye agak lembuuutttt....toink2 jelly & puddingnye.....hehe....tp senduk pun sodapppp haha....last2, kami senduk aje masuk dlm mangkuk gittewwww :-D oleh kerana ini 1st trial nk buat rich triffles ni, emy buatla dlm mangkuk besar gittew....next time, kalau ada event, rsnye nk buat dlm mangkuk kecik2 yg bleh dimkn skaligus tu...ala...yg mcm emy buat puding triffles simple utk besday bibot dolu2 la....hehe...kalau utk majlis glemer2, leh la buat dlm gelas crystal yg lawa2 tu....mcm masa den kawen dulu plak la hehe :-p
well, nk resepi ker...? ala..actually, sumenye emy dh penah ltk kt sini....kalau ada yg teringin nk mencuba, leh try buat layer2 gini ek...

1st layer : fruit/peach/etc cocktail + crystall jelly

sesungguhnya emy mmg mls la nk buat agar2 yg tradisional ittew...huhu...makanye, emy beli aje instant jelly yg byk kt kedai skang ni kan....then methodnye, ikut aje sebijik2 mcm yg kt atas kotak ittew ;-) huhu :-p
pastu, masukkan pape cocktail ke dlm jelly td.....emy saje maleh nk beli buah peach tu...so emy pakai aje fruit cocktail yg dh ada kt umah okehhh :-D masukkan kt dlm fridge, bagi keras....
then....

2nd layer : custard pudding

yg ni, emy ikut aje resepi puding triffles simple yg penah emy buat dulu....tp kalau nk keraskan sket adunannye ni, tambahkan lg 1-2 sudu tepung kastardnye okies.....emy nye kastard kali ni terlmbt kacau ke apa ek...jadik berketul2 sket haha...tp maleh nk tapis..masuk ajela....huhuhu...sejukkan sket pas masak tu, then bleh tuang kt atas lapisan jelly td....
3rd layer : chocolate swiss roll

yg ni plg sonang...gi aje beli mana2 chocolate swiss roll yg sedap yg penah u all makan kan... :-D pehtu potong2 bg comey, susunkan kt atas layer custard td....kalau rajin, potong kecik2 pun bleh gk swiss rollnye ni....emy maleh, so den susunkan aje bulat2 gittew huhu....
4th layer : rich chocolate pudding

yg ni pun emy penah buat dulu...so leh amik aje resepi rich chocolate pudding tu yer....tp kalau nk keraskan lg puddingnye tu mcmana ek...tmbh lg sukatan jelly tu kot? or kurangkan air sket? ntahler..nnt nk try buat lagik bg bleh terbalikkan mangkuk yg mcm rinchann buat tu huhu....
5th layer : pandan swiss roll

actually, belasah aje swiss roll pape pun...janji sodappp :-D hehe...well...inila dia 1st trial utk buat rich triffles nih....rasa dh okey, cuma kena try adjust utk buat dia jasik keras sket....so next time bleh terbalikkan mangkuk n potong cantik2 gittew hehe....tp kalau xleh gak, last option, buat aje dlm mangkuk kecik2 tu haha...nk makan, kuarkan 1 mangkuk, sudu aje ke dlm mulut! :-p pun sodap n comey kan hehe...nk idang pun comey gk....tp kena standby mangkuk comey byk2 aa kt umah...rasanye utk resepi gini, adala dlm 10-15 mangkuk kot leh dpt....hehe.....well, tengkiu to kak n yg telah berjaya menggoda emy utk buat triffles yg bertingkat2 ni :-D & tengkiu to rinchann yg sudi berkongsi resepi ;-) tengkiu...jemput makann.....

Wednesday, June 16, 2010

In 20 Years...


huhu... yaaa kaaa nii...? hehe....syok gak main bende alah ni.....tengkiu yer ann, sebab bagi link...hehehehe.....nk gelak pun ada....mcm2 gmbr yg emy try huhu....yg ni plg ok sket...so up yg ni je la kt sini hehe :-p saper2 nk try, leh la visit www.in20years.com eks ;-) enjoyyyy hehehe

Tuesday, June 15, 2010

NaniReza

RezaNani

Monday, June 14, 2010

RN Forever

London Bus?


Naik Train Gak Ler...Hehehe