okies.... hari ni emy dedicatedkan post ni khas utk kak n....hehe....kak n teringin nk mamam2 cream puff....so, here we goOOOoo....
memula, masukkan 250gm air.....pehtu, 100gm butter.....then 1/2 sudu kecik garam....ke dalam periuk..... panaskan atas dapur sampai mendidih.....
pehtu masukkan 75gm tepung gandum....75gm tepung high protein.....kat dalam periuk tadi, kacau2 sampai sebati & kental, angkat dari dapur.....
tp kdg2 emy masukkan aje trus empat2 bijik tu huhu....then mix aje.....cikgu ajar pakai whisk mixer....tp kdg2 emy belasah jugak pakai mixer biasa utk adunan kek tu haha....alhamdulillah jadik jugak....
kita buat adunan kastard plak...sebab kastard ni nnt kena sejukkan dulu before dipump ke dalam puff....so, memula, masukkan 450ml susu segar kt dalam periuk.....pastu 150ml whipping cream.....then panaskan atas dapur....tp jgn sampai mendidih okies.....takat dh panas je, pastu dah....
pastu tuangkan adunan tepung n gula tu ke dalam susu panas tadi.....kacau dgn whisk okies.....api biar sederhana.....senang nk control....then kacau2 sampai pekat & likat....pehtu tutup api & angkat dari atas dapur tu....
inila rupanye adunan kastard yg dh siap....sejukkan.....jgn pump panas2 kt dalam puff tu tau....sifu kata, nnt puff penyek...huhu...
aa pastu barula amik balik adunan puff yg dh siap td, masukkan ke dalam piping beg....then guna nozzle bintang mcm yg kt dlm gambar tu....sizenye kalau ikut yg emy guna 11mm.....tp terpulang la....ikut aje mana yg ada....janji jgn kecik sgt, jgn besar sgt....sedang2 nye size okies.... ;-)
before nk pipe puff ni, sapukan sket butter kt atas pan tu bg puff ni xmelekat kang.....tp slalunye emy sapukan butter utk 1st time aje....then kalau nk smbg bakar guna pan yg sama, xyah sapu dh sebab pan tu dh sedia berminyak kan....camne nk pipe? err..yg ni susah nk jawab....sebab gmbrku ini tidakla bergerak.....haha....maleh nk amik video...kang org ckp beria pulak...huhuhu....anyway, try buat bulat2 mcm nk buat rossete tu...kalau rupanye ala2 jadik mcm yg emy buat ni, insyaallah menjadila nnt....hehe :-D
biasanye emy buat 9 bijik je dlm 1 pan sebab puff ni nnt nk mengembang bagai johan kan....so jaraknye biar jauh2 sket ek....panaskan oven 10 minit, 180C, then masukkan pan tu....bakar selama 20 minit....utk adunan ni, kalau size puffnye yg sedang2 tu, dlm 25++ bijik leh dapat....kalau u all buat kecik2 sket, maka dpt byk lg la kot....kalau u all buat terbesar ke, dpt kurang sketla kot....hehe....soooo....senang x? hehe....try buat skali la...kalau jadik tu, alhamdulillah...hehe...selamat mencuba... ;-)
:: Cream Puff @ RND also available for sale hehe ::
:: Cream Puff @ RND also available for sale hehe ::
No comments:
Post a Comment