Thursday, September 3, 2009

Bombasari

Bombasari

380 ml santan (dr 1 biji kelapa)
90 gm tepung gandum
60 gm gula halus
3-4 biji pisang raja (dihiris)
1/2 sudu kecil garam
minyak masak

Satukan tepung gandum, santan, gula halus dan garam sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 20 cm yang telah disapu minyak.
Susunkan hirisan pisang ke dalam loyang sehingga rata.
Kukuskan selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan potong untuk dimakan.

huhu...ni la dia 1st resepi yg emy try dari buku resepi pisang yg emy br beli aritu....sume resepinye pakai pisang....so 1st time buat ni mmg jadi habis la hehehe...sodapp....sebab sume sukatan mmg btul....tp aritu ms kt kedah, adik ipar mntk buatkan....err...time tu carik penimbang xde la pulak..so main belasah aje la sume sukatan...hasilnye, kuih ni yg sepatutnye boleh dipotong2, tp jadi lembik n kena disudu2 aje...hehehe..cian la adik ipar saya ittew....xpe....next time leh buat lg yer...mmm teringin nk buat resepi ni tp pakai strawberry...ok x ek? hehehe :-p

2 comments:

chumut said...

assalamualaikum!
thanks! i made this and sedap! mama suka! :D

rezanani said...

w'salam chumut...

alhamdulillah....hehe
tengkiu for mencuba resepi sempoi2 ni... :-D