hancurkan biskut digestive ikut banyak mana kita suka utk based dia....emy mls nk simpan, emy hancurkan jek sebungkus tu hehehe....
ni dia rupa pack biskut digestive yg emy guna....mmg sodap biskut nih...mahal cikit dr biskut marie...nk guna biskut marie pun okay jek...
ni dia rupa pack biskut digestive yg emy guna....mmg sodap biskut nih...mahal cikit dr biskut marie...nk guna biskut marie pun okay jek...
peh tu, panaskan suku cawan butter.....biar melted....masukkan dlm biskut hancur td....gaul2.....then masukkan dlm tin bakar kek (kalau leh, guna tin khas utk cheese cake tu supaya senang nk kuarkan kek ni bila dh msk nnt...tin cheese cake yg bawah dia leh bukak2 tuh...) tekan2 sket adunan biskut n butter td sampai rata....jgn kuat2 sgt....nnt susah nk kuarkan lak...hehe...sampai cantik la rata dia....then masukkan dlm peti ais jap sementara nk buat adunan cheesenye.....
then amik 2 pek of philadelphia cream cheese yg 250gm per pack tu...make sure cheese ni td dh dikuarkn dr peti ais 2-3 jam before buat kek...bg dia lembut...kang beku susah lak nk tenyeh dgn mixer tuh hehe...
then masukkan dlm bekas mixer dgn 1/2 cawan gula halus....mix sampai sebati....
pehtu masukkan 2 bijik telur....1/2 sudu kecik esen vanilla.......1/2 sudu kecik esen oren.....then mix sampai sebati...jgn over mix ek....
then masukkan dlm bekas yg dh isik biskut td.....tuang aje sampai abis....panaskan oven dlm 170C then bakar dlm 30-40 minit or sampai masak....peh dh masak, biarkan sejuk sket tin kek tu...then masuk plak dlm peti ais kira2 3jam or semalaman pun leh....
n taraaa.....cheese kek simpleku dh siap hehehe....kalau nk letak pape kt atas kek ni pun leh jek....tabur aje! emy guna tin kek bulat yg 9 inci....so cheese layer nye xtinggi....kalau nk tinggi, gunala tin kek yg 7 or 8 inci....tinggi la sket kek ni nnt....
ni dh siap potong....nampak x biskut emy nye layer tu tinggi? sebab emy mmg jenis abiskan sebungkus pek biskut tuh heheheh....kalau nk rendah, comey2 cam kt kedai, guna separuh pek aje cukup dh....hehe :-p
ni acara potong2 kek....selepas subuh nih....tu gmbr ala2 romantik...bukak lampu kecik jek hehehe...
siap pek masuk dlm bekas nk bwk pi opis.....makan2 dgn kawan2 hehehe :-D selamat mencuba! kalau sesapa maleh nk try sendirik, leh order kt reza-nani-delite....tp sape yg rajin...masak aa...sonang yo nih....hehehe :-D
5 comments:
kak long...
klu xnk cheese cake tu burn kt ats die kn...
nnt ble kak long bakar wat double boil...
kire letak acuan kt dlm dulang yg ad air...
nnt msti lg cun cheese cake kak long...hehehe
aa tu la...kaklong ada baca org buat gitu gak...tp atas dia nk kena tutup dgn foil x ek? ajar kaklong sket...hehe...
psstt...syeera ni my cousin, sifu segala jenis kek n desert gak nih..hehe...
eh xde la sifu sgt...
tkt kongsi2 tu leh le..
huhuhu...
slalunyenye k.ngah xltak foil pn...
wat double boil je...
pastu jgn ltk dkt sgt ngn api kt bhgn ats tu...
coz cheese ni sng burn ckt...
aaa camtu rupanye yer...ok2....pasni leh try teknik tu pulak....cheese cake on the way lagiii....huhu....tengkiu kakngah... ;-)
ur welcome...
k.long... ad lg 1...
nnt pas cheese cake tu msk, k.long jgn trus kuarkn tau...
juz offkn suis oven je...
tp biarkn kek tu kt dlm...
coz klu trus bwk kuar nnt die trus kecut...mksdnye die trus kebwh la...
klu stay kn kt dlm oven nnt die still kmbg camtu je la...
nnt lg cun cheese cake k.long tu...hehehe
Post a Comment