oraiit...aritu sesaje je test nk masak nasi minyak & ayam panggang....tetiba lak rajin...hehe...so yg ni bhn2 utk perap ayam....
bawang putih
bawang merah
bawang besar
kunyit hidup
halia
serai
sume bhn2 ni blend aje.....
pehtu, bhn2 td, masukkan dlm 1 bekas, then tambahkan dgn bahan2 ni pulak...
gula
garam
serbuk cili
hirisan daun kunyit
serbuk kunyit
bawang putih
bawang merah
bawang besar
kunyit hidup
halia
serai
sume bhn2 ni blend aje.....
pehtu, bhn2 td, masukkan dlm 1 bekas, then tambahkan dgn bahan2 ni pulak...
gula
garam
serbuk cili
hirisan daun kunyit
serbuk kunyit
jintan manis
jintan putih
gaul sampai mesra, pehtu masukkan sekor ayam....ratakan kt ayam...perap dlm 1-2 jam....
gaul sampai mesra, pehtu masukkan sekor ayam....ratakan kt ayam...perap dlm 1-2 jam....
nk buat nasi minyak pulak....sonang yo rupanye...hehehe :-D memula basuh 3 pot beras basmathi (leh mkn 3-4 org ni....kalau ikut pot emy la hehe), ltk siap2 dlm periuk nasi....pehtu ketepikan sat....then masukkan agak2 dlm 2-3 sudu besar minyak sapi dlm kuali....nak masak trus dlm rice cooker pun leh...tp emy lg senang msk dlm kuali dulu....then tumis bahan2 ni...
daun pandan
daun pandan
serai
pas naik bau sket...masukkan plak bhn2 nih...
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
then bila dh naik bau rempah ratus tu, baru masukkan bhn2 ni...
bawang merah
bawang putih
halia
bila dh kekuningan sket, masukkan sume yg dlm kuali ni kt dlm periuk nasi yg kita ketepikan dgn beras basmathi td....pastu tuangkan 1/2 tin susu cair...then masukkan 3 pot air....guna pot yg sama dgn pot beras td ek....kalau sukatan beras lain, nisbah air dia 1:1 air & beras okies....pehtu kalau pot double dgn resepi emy ni, tmbh la jugak susu cair tu....+ bhn2 lain tu ek....agak2 jek....hehe
then..ayam bila dh perap sejam dua tu, leh la masukkan dlm oven....emy maleh nk pasang besi utk buat ayam pusing2 dlm oven tu...so emy ltk jek dlm tray foil tu..sonang kojo den...hehehe :-D api dlm 180 C, bakar dlm sejam setengah..tp ikut oven memasing la kot nih...tgk2 la ayam tu slalu ek...then, bahan2 perap ayam td tuh jgn buang....tumis kan dlm periuk....then dh naik bau, tambah kan sikit air asam jawa (tp jgn lebih2, nnt masam...hehehe....emy letak terlebih sudahhhh mlm tu huhu...so kuah emy jd ala2 masam sket hehehe) then masukkan santan....emy ltk dlm 100gm santan kotak tu....ni agak2 kepekatan kuah yg kita nk la....peh dh bubble2, tutup jek api...tunggu ayam & nasi siap masak....
No comments:
Post a Comment